Menkul Kıymet Borsaları Nelerdir

Son zamanlarda artan enflasyon sebebiyle pek çok kişi borsaya girmek istemektedir. Fakat borsa terimlerinin neler olduğunu maalesef bilmemektedir. Borsa terimlerinin en önemli olanlarından birisi de menkul kıymet borsasıdır. Sizlere bu yazımızda bu borsaların ne işe yaradığını, çalışma mantığını, tarihçesi ve fonksiyonların neler olduğunu detaylı bir şekilde vereceğim.

Menkul Kıymet Borsalarının Tarihçesi

Menkul kıymet borsaları, uzun yıllar boyunca insanlar tarafından ticaret yapılan yerlerden türetilmiş bir kelimedir. Modern menkul kıymet borsaları ise 17 yüzyılda Amsterdam borsasında başlamıştır.

Menkul Kıymet Borsalarının Çalışma Mantığı

Menkul kıymet borsalarının çalışma mantığı genel olarak alıcı ve satıcıyı belirli bir platformda buluşturarak alım satım yapılan pazar yeri olarak bilinir. Satıcının vermiş olduğu fiyatlar arz ve talebe göre belirlenir. Bütün bunların yanı sıra, menkul kıymet borsalarının çok büyük bir kısmı elektronik platformlar kullanılarak yapılmaktadır. Bu sayede yatırımcı çok daha hızlı bir şekilde işlem yapabilir.

Menkul Kıymet Borsalarının Fonksiyonları

Menkul kıymet borsasının pek çok fonksiyonu bulunmaktadır. Bu fonksiyonlar başlıca şu şekildedir;

  • Likidite Sağlama: Piyasanın düzenli bir şekilde işlem görmesini sağlar. Bunun yanı sıra yatırımcıların istedikleri her dakika veya her saniye alım satım yapabilmesini kolaylaştırır.
  • Fiyat Belirleme: Arz ve talep dengesine göre fiyatların menkul kıymet borsalarında belirlenmesine denir. Bu sayede varlıklar piyasa değerine göre işlem görür.
  • Şeffaflık: Menkul kıymet borsalarında bir diğer önemli madde ise şeffaflıktır. Bu özellik sayesinde varlığın fiyatı işlem hacimleri ve pek çok veri yatırımcılara açılmıştır.
  • Şirketler için Sermaye Artırımı: Şirketler için sermaye artırımı ise hisse senetlerine halka arz ederek sermayelerini arttırabilirler. Bu sayede şirketlerin büyümesini sağlar.

Daha yeni Daha eski